Meer tijd om te genieten van het leven

Geplaatst op

Van een jarenzeventigwoning midden in het centrum van Assen, naar een energieneutrale woning met het Fijn Wonen-label op Woonpark Diepstroeten. Carolien en Dick Steenbeeke verhuizen dit najaar met hun zoon Sam (16) en dochter Lotte (18) naar deelproject Zonnedauw.

 Schatzoeken
Al een tijdje waren Dick en Carolien op zoek naar een nieuwe woning in een kleinschalige en knusse wijk. Ze bezochten verschillende nieuwbouwprojecten in Assen, maar ze vonden maar niet waar ze naar op zoek waren. Doordeweeks is Dick in Frankfurt voor zijn werk, maar in de weekenden is hij geregeld aan het Geocachen met Carolien. Een buitensport waarbij je wandelen, puzzelen en zoeken combineert om schatten te vinden. De grootste schat vonden ze op Woonpark Diepstroeten: een energieneutrale twee-onder-een-kapwoning in deelproject Zonnedauw.

Fijn Wonen
De eengezinswoningen van het gloednieuwe deelproject Zonnedauw krijgen als eerste in Drenthe het Fijn Wonen-label. Dit label staat voor zeer complete, duurzame, energiezuinige en supersnel gebouwde woningen. Een bewuste keuze? ‘In de eerste instantie wisten we niet goed wat Fijn Wonen inhield. We rolden er echt in. Na meerdere gesprekken met Lamberink en Van Wijnen werd het voor ons interessant. We wilden het dan wel gelijk helemaal goed doen, en kozen ook voor de meerwerkoptie Nul-op-de-Meter. Daarmee is de woning volledig energieneutraal’, vertelt Dick.

Investeren in de toekomst
Volgens Dick en Carolien is de aankoop van deze woning een goede investering. ‘Op dit moment speelt er veel op het gebied van duurzaam en gasloos wonen. Met de aankoop van deze woning zijn we klaar voor de toekomst, én hebben we een plek waar we lang kunnen blijven wonen’, vertelt Carolien. ‘Uiteindelijk komt er een punt dat alle woningen in Nederland aan bepaalde eisen moeten voldoen. Als we onze huidige woning hadden moeten aanpassen, waren we waarschijnlijk veel duurder uit geweest’.

Spannend vinden ze het wel, verhuizen naar een nieuwe woning met zoveel nieuwe technologie. ‘Voor ons wordt het vooral wennen aan gasloos wonen. Voor Sam en Lotte is het natuurlijk ook even omschakelen. Gelukkig zijn ze al redelijk bewust bezig met wat ze doen en verbruiken, maar door deze stap waarschijnlijk nog meer,’ aldus Carolien. ‘Op dit moment wonen we vlak bij het centrum, op nog geen twee minuten fietsen van school. De kinderen zijn straks dus wel iets langer onderweg. Maar de stad is nog steeds dichtbij, helemaal met de komst van de Mandemaattunnel. Je hebt hier het beste van twee werelden: landelijk wonen met alle voorzieningen vlakbij.’

Zelf de regie houden
Of Dick en Carolien een duurzame woning met het Fijn Wonen-label aanraden aan andere woningzoekenden? ‘Ja, zeker. We krijgen al veel vragen van vrienden en familie,’ vertelt Carolien. ‘Energieneutraal wonen is voor veel mensen nog onbekend, maar je merkt dat iedereen wel nieuwsgierig is. Het is voor ons ook spannend omdat we er nog niet wonen, maar we hebben er nu al zin in.’ Een voordeel aan Nul-op-de-Meter vinden ze allebei dat ze zelf de regie houden over hun energiekosten. ‘Je hebt zicht op je verbruik. Voor ons is dat compleet nieuw, we wonen nu nog heel anders. Het is een soort spel, met het doel ook daadwerkelijk Nul-op-de-Meter te halen,’ vertelt Dick lachend.

Minder onderhoud
Waar ze het meest naar uit kijken? ‘Behalve het duurzame aspect vinden we het erg fijn dat de woning helemaal nieuw is en dus minder onderhoud nodig heeft. Dick is alleen de weekenden thuis. Met een nieuwbouwwoning hoef je minder te klussen, en hou je dus uiteindelijk meer tijd over om te genieten van het leven,’ vindt Carolien. Ze zijn benieuwd naar het eindresultaat. Dick vertelt; ‘We hebben de woning alleen nog maar op papier gezien, dat is toch anders dan wanneer je er doorheen loopt. We kunnen niet wachten tot de we de sleutel krijgen.’ 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2